BEURSBENGEL

Het meest aandoenlijke van die krankzinnige absurdistische toestand bij Ajax is de officiële verklaring van de supporters. De verenigde fans hadden net de nieuwe algemeen directeur Alex Kroes als jongen van de club in de armen gesloten. Iets met echte clubliefde. Opgegroeid bij Ajax, onze Alex. Speelt nog in zaterdag 5. Eén van ons dus. Geschikte peer. Koopt-ie op een verkeerd moment 17.000 aandelen, is-ie na 18 dagen al weer pleite. 

De supporters stelden er kritische vragen over aan de voorzitter van de Raad van Commissarissen Michael van Praag en raadpleegden externe onafhankelijke bronnen om de situatie juist te kunnen beoordelen. Het bracht ze tot de volgende officiële verklaring: het kopen van aandelen van de organisatie waarvan je op dat moment alleen zelf weet dat je de nieuwe algemeen directeur (CEO) wordt, is wettelijk verboden en dus strafbaar. Dit valt onder de noemer ‘handel met voorkennis’. Hier valt juridisch geen speld tussen te krijgen. Het is nu hopen op een konijn uit de hoge hoed dat mogelijk maakt dat Alex Kroes alsnog kan aanblijven als algemeen directeur van Ajax. 

Een konijn… Zo ver is het dus al gekomen met het abracadabra-gegoochel in het topvoetbal. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat die zich bij z’n spelersaankopen liet leiden door data-analyses van Matchmetrics, waarvan hij zelf grootaandeelhouder was. Supporters zeiden: ‘Die speler kan er geen kloot van’. De Data Duitser: ‘Volgens de algoritmes wordt deze aankoop topscorer’. Chief Executive Officer Kroes die met voorkennis handelt in aandelen van zijn beursgenoteerde werkgever… Emotie-aandelen waarmee ook nog eens geen droog brood is te verdienen. 

In de dagen van Michaels vader Jaap van Praag leidde de voorzitter de club. Nu maken computergestuurde data-directeuren en beursbengelende Chief Executive Officers er een voor geen enkele voetballiefhebber te begrijpen zooitje van. Zo’n godvergeten puinhoop dat zelfs het raadplegen van externe onafhankelijke bronnen zinloos is. Wat al die trouwe seizoenkaarthouders in hun machteloosheid nog kunnen doen? Bidden om De Verlosser. Om El Salvador. Om het konijn uit de hoge hoed.

Scroll naar boven