CUP DUBBEL D

Een mens kan lang en somber peinzen over zoveel schijtlollige treurigheid. Je bent boekhouder op een assurantiekantoor, woont met vrouw, twee kinderen en een labradoedel in een doorzonhuis en hebt nooit de behoefte gevoeld om een avondje te gaan stappen als travestiet. Voetbalt het Nederlands elftal een poulepotje, denk je: laat ik eens de allergrootste bh op aarde voorbinden, dat ding volproppen met ballonnen, er een oranje shirt over aantrekken en een blonde pruik op m’n kop zetten. Wat bezielt zo’n man?

Ik ken echte voetbalsupporters als De Knager en Knoop Luyckx die vanuit hun diepgewortelde liefde voor Telstar gekke dingen kunnen doen, maar ik zie ze toch echt niet als nep-BB met cup driedubbel D aanschuiven in een oranje caravaan vol al even wonderlijk uitgedoste schepsels, hossend achter een bus waaruit onafgebroken de stem van Snollebollekes tettert. Als kuddedieren, alle gêne voorbij. Hoe bent u bij het stadion in Leipzig gekomen, meneer de boekhouder? Schuddend met m’n megatieten, meedeinend in een oranjemars. Daar hadden ze mooi niet van terug, die Fransen.

Er zijn voetbalzomers geweest dat ik zwaar depressief werd van dergelijke taferelen, maar – en dat is nou het gekke – dit toernooi word ik er vrolijk van. Waaarom? Omdat die absurde oranje nationale eendracht voor even de polarisatie wegvreet. Even niet het moralistisch bashen van andersdenkenden, even niet Black Lives Matter of woke. Gewoon allemaal even compleet gestoord, dat schept een band.

Drie mannen uit het zottenlegioen dachten: weer een EK in Duitsland, laten we ons ombouwen tot de held van 1988, Ruud Gullit. ‘Racisme’, brieste hoofd Zwarte Pieten-jager Jerry Affriyie subiet. En wat zei Ruud? ‘Ik voel me eigenlijk best vereerd’. Sneuneus Jerry sputterde nog zoiets als ‘Het discrimineren van een hele gemeenschap laat je niet afhangen van de mening van één persoon’, maar de caravaan trok onverstoorbaar voort. Achter de bus met Snollebollekes. Met z’n allen… náár réchts. Het volk, van zuurlinks  naar vrolijk rechts. Heerlijk, zo’n voetbaltoernooi.

Scroll naar boven