DE MART & DE SMART

Wat is schofteriger? Iemand verrot schelden en over de tafel trekken – zeg maar: een Matthijs van Nieuwkerkje – of iemand bewust straal negeren, alsof zij of hij stront is, zeg maar: een Mart Smeetsje? Als debutant in de Tour de France kwam ik in aanwezigheid van collega-wielerverslaggevers De Mart tegen op een Frans terras. De Mart begroette ons joviaal. Ons? Niet helemaal. Mij – groentje – negeerde hij alsof ik lucht was. Vond ik wel vermakelijk. De grote vakman als De Almachtige verworden tot een klein mens.

Paar jaar later won Gert Jan Theunisse in de Tour op L’Alpe d’Huez. Hij werd door NOS-helpers naar De Mart gebracht voor een interviewtje, ging door naar een Frans openlucht praatprogramma achter de finish en daarna naar de dopingcontrole. Schrijvende collega’s zaten al te tikken, met een Volkskrant-vakbroeder bleef ik wachten tot Theunisse tijd voor ons had. Was hij er eindelijk – met fiets – werd hij door de NOS-helpers aan z’n stuur meegetrokken: ‘Mart wil je spreken’. Hij is toch al bij De Mart geweest? ‘Ja, maar dit is voor de avonduitzending en Mart wil eten’. Toen De Mart ons aan zag komen gebaarde hij als Julius Ceasar in z’n beste dagen naar z’n helpers: hou die knaapjes even tegen. Vond ik iets minder vermakelijk.

Zittend voor de tv – inmiddels geen wielerverslaggever meer – zag ik hoe in de chaos achter de finish van Luik-Bastenaken-Luik aan winnaar Dirk De Wolf werd getrokken. ‘Schandalig’, sprak De Mart. ‘Zo ga je toch niet met sportmensen om?’ Wie trokken het hardst aan het stuur van De Wolf? De hulpjes van De Mart. Deze week werd De Mart geïnterviewd door Coen Verbraak. ‘Volgens Studio Sport-collega Aïcha Marghadi zei je smalend over haar: Wat moeten we híer nu weer mee’, sprak Verbraak. Reactie van De Mart: ‘Als je dat nog één keer zegt, krijg je een rode kaart. Ik kén die mevrouw niet eens’. Een dame die regelmatig – hoe slecht ook, dat doet er nu even niet toe – jóuw Studio Sport presenteerde… ‘Ik kén die mevrouw niet’.

En de strijd om de titel Grootste Braakmiddel van Hilversum tussen Matthijs van Nieuwkerk en Mart Smeets is gewonnen dóórrrr… De Hork van Haarlem, De Mart. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.

Scroll naar boven