DE SPORT VAN POLITIEK

Die verongelijktheid van Erik ten Hag als in Engelse tabloids voor de zoveelste keer lelijke stukjes over hem staan… De geïrriteerdheid van meneer Van Praag wanneer Valentijn Driessen weer eens zijn pen in zoutzuur heeft gedoopt… Niet geheel onbegrijpelijke emoties en toch zou ik tegen de heren willen zeggen: jullie van het voetbalwereldje zijn geluksvogels. Er is een sport waarin je veel harder wordt geraakt: het politieke spel.

Wilders, Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt goed bekeken toen ze als triomfators op de rechtervleugel door de spotlights van de media werden gevangen? Losgelaten uit een strafkamp, nadat ze in het sportzaaltje aldaar tien ronden lang in elkaar waren gemept door Rico Verhoeven. Als gevechtssporter krijg je in zo’n geval nog een verkoelende spons in je gezicht gedrukt en iets van verzorging, maar Blondie, Krullebol, Hooghakje en Twijfelkont werden subiet besprongen door politieke verslaggevers, spuugchagrijnig door het urenlange wachten en gewapend met kilo’s zout voor verse wonden.

Meneer Van Praag pleegt in deze radioshow stekelige vraagjes van pitbull Leo Driessen over de crisis bij Ajax te pareren met: ‘Een broedende kip moet je niet storen’. Hooghakje werd als kamerlid ‘de kakelkip’ genoemd, omdat ze stoere woorden sprak als ‘keihard aanpakken’, terwijl haar partijgenoten in de regering precies deden wat D66 wilde. Nu zat ze als constant gestoorde broedende kip in een hok met boerin Krullebol en de hanen Blondie en Twijfelkont.

En dan waren zij nog niet eens het meest meelijwekkend. Als liefhebber van leedvermaak genoot ik intens van het hilarische gejank van de verliezers, in deze sport de oppositie genoemd. De zelfbenoemde FC Goedmens, zwevend op de illusie van haar chronische linkse gelijk. Frans Timmermans, van een club in Brussel getransfereerd naar Den Haag om daar te grossieren in prijzen en nu jammerend met lege handen. Rob Jetten, bijgenaamd De Paling, uitgeglibberd in zijn eigen emmer met snot. En dan al die Groenlinksers met hun niveauloos getier over kabinet Bruin 1.

 

Eindconclusie van B. Dijkstra, kampioen onder de analisten: Het politieke spel is een smerige sport waarin je niet kúnt winnen.      

Scroll naar boven