DÚRVEN VERLIEZEN

Soms – zo zeldzaam als regen in de woestijn en waarheid uit de mond van prins Bernhard senior – héél soms dus spreekt de almachtige presentator van deze prachtshow NH Radio Sportcafé, Leo Driessen, wijze woorden. Dan zegt hij: ‘Je moet in het voetbal ook kunnen verliezen’. Mooie tekst. Zinnig. Nog mooier, nog zinniger: je moet in het voetbal ook dúrven verliezen. Alleen dan is de kijker, de toeschouwer, Jan Publiek de winnaar. Feyenoord verloor schítterend van Atletico Madrid. Niet zo handig om een paar seconden voor de pauze en een paar seconden na de pauze twee treffers om de oren te krijgen. 

Kun je gaan janken over onnodige verlíespunten, maar je kunt ook zeggen: verbéterpunten. Proberen om de miljoenenkloof met de Champions League-dictators te overbruggen door te leren van je fouten in plaats van verkrampt proberen om die fouten niet te maken door laf in je schulp te kruipen. Feyenoord-trainer Arne Slot begrijpt dat, zijn PSV-collega Peter Bosz nog beter. Had tegen Arsenal weer een lelijke draai om z’n oren gekregen, die Bosz. Moest tegen Sevilla ‘een resultaat’ – oh, afschuwelijk voetbaljargon – neerzetten. Winnen dus, uit naam van het ren-de-ment. 

Lukte net niet, maar mijn voetbalminnende ogen waanden zich kampioen in gelukzaligheid. Wint nooit wat, die Bosz, zeiken cijferneukers en data-analisten. O nee? Mijn voetbalhart heeft hij toevallig wel mooi veroverd en dat voelt als pure winst. Hij laat z’n elftal altijd zo naïef spelen, klagen scorebordjournalisten. O ja? Liever naïef in de kist, dan een voetbalfeestje gemist. 

Peter Bosz is de anti-Mourinho en alleen daarom al een zegening voor zijn sport. Voetbal hoeft niet mooi te zijn, als je maar wint, zeggen de duivels die van het spel een hel maken. PSV won niet, maar de lol in het spel spatte af van Noah Lang en je zag Jerdy Schouten genieten op het veld. En als zo’n heerlijke voetballer geniet, dan geniet ik – Jan Publiek – ook. PSV staat onderaan in de poule, met één punt. Daar kun je wakker van gaan liggen, maar je kunt ook lekker gaan dromen over de heerlijke thuiswedstrijd tegen Sevilla. Met dank aan die eigenzinnige trainer. Peter Bosz, garantie voor voetballiefde.  

Scroll naar boven