Eerlijk! Eerlijk?

Dat balletje in Heerenveen op of net over de doellijn… ’t Balletje dat Ajax wel of niet een punt kostte… Méér camera’s aan de lat hangen. Nog betere technieken moeten er komen, want de mens schreeuwt om méér eerlijkheid. De mens, met z’n aangeboren oneerlijkheid. Als de mens eerlijk was, hadden we geen legers, politiekorpsen, BOA’s – wel of niet met hoofddoekje – , bewakingscamera’s en opsporingsambtenaren nodig. 

Als de mens eerlijk was, hadden we zelfs geen scheidsrechters nodig. Ik floot ooit een potje van niks met dikbuikige voetballers van niks en dacht: ik fluit pas als het echt nodig is. Na een kwartier schopten ze elkaar half dood, want ze wilden koste wat kost winnen, ook al viel er niks te winnen. Na een jarenlange speurtocht was hij eindelijk gevonden: de éérlijke politicus. Pieter Omtzigt. Roepende in een woestijn vol vuile spelletjes, de man die een nieuwe verfrissende wind door de Tweede Kamer zou blazen en voor de ultieme éérlijheid zou zorgen. 

Pieter Omtzigt, de VAR van Het Binnenhof. Hij leende de dienstauto van informateur Plasterk om er mee naar een Haags hotel te rijden. Daar sleep hij het mes dat-ie vervolgens in de rug van Plasterk stak. De Messias blijkt een achterbakse Judas. Zolang de mens ademhaalt is eerlijkheid een utopie, maar laten we vooral dóórgaan om het voetbal helemaal hartstikke eerlijk te krijgen. Komen er overal doellijncamera’s, dan gaan we proberen om de beelden te manipuleren of toch op z’n minst te mierenneuken over een millimeter. 

De strafschop die Noah Lang in De Kuip werd onthouden… Nóg oneerlijker, omdat de scheidsrechter én de VAR de fout in gingen. Over dat stadion gesproken: bijna ondoenlijk voor clubs buiten Rotterdam-zuid om in De Kuip van Feyenoord te winnen. En waar wordt per definitie de bekerfinale gespeeld? In De Kuip van Feyenoord. Zelfs door de mens bedachte tradities zijn zwanger van onrecht. 

Daarom: ga gewoon weer lekker voetballen met één scheidsrechter. Een man met een fluit die mens is en dus fouten maakt. Accepteren. Eén keer trek je de conclusie, eerlijkheid is een illusie.

Scroll naar boven