GEKKE VOETBALZIEKTE

Er viel een Griek nogal kneuterig in zijn eigen strafschopgebied. Ik had medelijden met hem. Dat je als voetballer niet kunt voetballen is al behoorlijk treurig, maar dat je zelfs niet kunt lópen… Tijdens z’n sneue tuimeling beroerde hij met z’n bovenarm even de bal en subiet riep de commentator van dienst: strafschop! Zo gestoord zijn ze dus inmiddels al in ‘t wereldje. In hun hijgerige pogingen om het spel nog professioneler en nog rechtvaardiger te maken, zien ze zelfs hands als een verdedigende stumper in zijn val probeert te voorkomen dat hij z’n nek breekt. 

In de goede oude tijd had je áángeschoten hands en begonnen ze alleen te janken om een penalty als je met je arm in de richting van de bal ging. Tegenwoordig lijken verdedigers op waggelende pinguïns omdat ze uit voorzorg met hun armen op de rug een duel aangaan. Je mag toch hopen dat onze beschaving over een paar honderd jaar niet wordt opgegraven en een archeoloog op de beelden stuit van zo’n potje als Griekenland-Nederland. 

Waarom liep die man met dat fluitje constant naar een kastje bij de zijlijn? Omdat de Video Assistent Referee hem heeft gevraagd om te kijken of een verdediger niet toevallig met het topje van z’n linker pink de bal raakte. Dat vonden ze éérlijk, meneer. O, dus die man met dat fluitje als Jan Lul voor de ogen van miljoenen kijkers naar een kastje laten dribbelen was éérlijk? Ja, want met hand of arm de bal raken gold als doodzonde. Maar waarom stonden ze dan bij de zijlijn met hun handen de bal het veld in te gooien? Dat heette een inworp, meneer. Overgenomen van het rugby. 

Dus handballers schópten de bal vanaf de zijkant terug het veld in? Nee, die waren niet zo achterlijk. Sommige voetballers trainden erop om zo ver mogelijk in te gooien. Ging met de voet een stuk makkelijker, maar dat mocht niet. Alles moest professioneler, de fossiele inworp bleef. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond deed vanaf 2022 proeven met jongens en meisjes die bij de zijlijn mochten intráppen, de groten moesten blijven gooien. Vele jaren later werd duidelijk waarom ze zo idioot deden. Ze leden aan de gekke voetbalziekte.

Scroll naar boven