GLUIPERIGE ZAKKENVULLERS

Ben gebeld door Dr. Emmett L. ‘Doc’ Brown. Door wie? Door Dr. Emmett L. ‘Doc’ Brown, de wetenschapper uit Back To The Future, die een tijdmachine op wielen liet pendelen tussen verleden en toekomst. ‘Ga jij weer zo’n afgezaagd stukje maken over wat er in het nieuwe jaar gebeurt?’, vroeg de wetenschapper. ‘Jawel doktor’, antwoordde ik. ‘Moet van de almachtige Leo Driessen. Iets met oudejaarstraditie.’ De wetenschapper zuchtte diep. ‘Wat een gelul. Dom geleuter. ’t Is pas zinnig om vooruit te gaan als je eerst terug bent geweest. Zonder aangepast verleden geen betere toekomst. Dus hup, vooruit, back to the future! Ga terug naar toen om daar het voetbal te resetten, voor een betere toekomst.’ 

Daar ging ik dus. Naar de jaren ’60, waarin Cor Coster zich als schoonvader van Johan Cruijff ging bemoeien met contractgedoe. Voetballers worden financieel belazerd door de clubs, vond de zakenman en daarin had hij volkomen gelijk. In zijn kielzog kwam de wonderlijke Apollonius Konijnenburg, die Gullit en Van Basten naar Milan bracht. Ook nog niks mis mee, maar vanaf dat moment – doceerde de doc – moest ik ingrijpen met de tijdmachine, zodat er nooit Mino Raiolaatjes zouden komen en er dus nooit 100 miljoen voor een simpele voetballer zou worden betaald. 

En door naar 2003, om te voorkomen dat oliemiljardair Roman Abramovic Chelsea koopt, zodat in zijn poenige patsersspoor niet allerlei gejurkte zandhazen voetbalclubs als speeltjes gaan zien. Vervolgens vol gas naar 2016 om een spaak in ‘t wiel te steken van smerig FIFA-spelletje nummer 844 waarin de ene gluiperige zakkenvuller – Blatter – vervangen wordt door de andere gluiperige zakkenvuller – Infantino – zodat er ruimte komt voor de eerste integere wereldvoetbalbondleider uit de geschiedenis. 

En nu? Nú, zei Dr. Emmett L. ‘Doc’ Brown, mag je in een glazen bol kijken. Wat je dan ziet… WK’s alleen in echte voetballanden zonder woestijnzand tussen de tenen, spelers die weer normaal doen, gezond verstand dat terugkeert, échte voetbalclubs die ouderwets zegevieren. En Telstar dat dus doordringt tot de halve finales van de Champions League. Proost! Op een mooie toekomst.

Scroll naar boven