GROOT GROTER MAX

Zeg hardop dat Ajax, AZ, PSV of Feyenoord drie keer op rij met twee vingers in de neus de Champions League gaat winnen en er wordt alvast een dwangbuis voor je klaargelegd. Roep dat de almachtige baas van de FIFA nederig hulp gaat vragen aan een Nederlandse voetbalclub om zijn sport uit de shit te kunnen trekken en het volk zal zeggen: koekoek! Nederland… Machteloos kikkerlandje in de macht van het grote geld. Met z’n Mickey Mouse-competitie. Muis die tegen een olifant zegt: wat stampen we lekker hè? 

Anno 2024 volstrekt kansloos in het echte spel om de knikkers, met mondiale marketingbelangen, merchandise-afzetmarkten en tv-rechtenmiljarden. Ik kwam wel eens op het circuit van Zandvoort. Vervallen bende, een zandkorreltje nostalgie herinnerend aan vervlogen tijden. Hier zou nooit meer de Formule 1, de Champions League van de autosport, neerstrijken. Er reed soms een Nederlander in de koningsklasse. Die moest een zak centen meebrengen om in een stoeltje te mogen zitten van een veredelde trapauto ergens achter in het veld. Jos Verstappen was even de uitzondering die de regel bevestigde, maar toen het echt om te prijzen ging, werd het grote talent toch vooral Jos-Net-Niet. Een Nederlander was per definitie te klein voor internationale sponsorbelangen en de afzetmarkt van de automobielindustrie. Een Nederlander was kanonnenvoer, baanvulling. 

En toen was daar Max, de Mathieu van der Poel van de autosport, de Femke Bol van de Formule 1. Nederlandse Max voor wie de wereld buigt. De almachtige baas van de wereldautosportfederatie FIA vroeg in Bahrein aan Max of hij iets wilde roepen voor meer rust in de Formule 1-wereld. Max zei, grof samengevat: stop je politieke spelletjes maar in je reet. Alles en iedereen die denkt wat voor te stellen in het ondermaanse komt naar de Grand Prix van Las Vegas om Max te zien. Max haat de Grand Prix van Las Vegas. John Lennon werd onsterfelijk door z’n muziek en de uitspraak: ‘The Beatles zijn populairder dan Jezus’. Max laat liever z’n rechtervoet spreken. Zelfs tijdens een guerrillastrijd binnen Red Bell de beste van allemaal, verpakt in Hollandse eenvoud. Kijk, Nederlandse voetbalclubs, ’t kán dus wel.

Scroll naar boven