HET STUDIO SPORT-COMPLEX

Journalisten in ’t algemeen en sportverslaggevers in het bijzonder hebben de neiging om de waarde van hun dagelijkse activiteiten nogal te overdrijven. Willem Vissers – vriend van de show, aardige man, begenadigd scribent – werd als bestuurslid van één of ander stukjestikkersclubje naar een vergadering gelokt en kreeg daar te horen dat hij was verkozen tot Sportjournalist van het Jaar.

Als een voetbalverslaggever – verdeeld over links en rechts – vier vingers breekt en even niet kan tikken, rolt op alle velden de bal gewoon door. Een goede vriend van mij heet Snoek, van Installatiebedrijf Snoek , voorheen Snoek Totaaltechniek. Als hij – verdeeld over links en rechts – vier vingers breekt en er bij mij thuis een leiding knapt, zit ik hopeloos met natte voeten en handen in ‘t haar, want vaklieden als Snoek zijn even zeldzaam als bescheiden journalisten. Desondanks is de kans nihil dat Snoek naar een avondcursus wordt gelokt en daar te horen krijgt dat hij is verkozen tot Loodgieter van het Jaar.

In dat wereldje hebben ze zogezegd geen last van het Studio Sport-complex. Het Studio Sport-complex? Ja, schaamteloze zelfoverschatting. Leven met de stuitende misvatting dat jij op zondagavond zeven uur buitengewoon belangrijk bent als je vertelt dat de kijkers beelden gaan zien van Feyenoord-PSV. Of de autocue met de aankondiging van zo’n potje wordt voorgelezen door Piet, Klaas of Truus zal ze thuis op de bank met het bord op schoot worst wezen, maar dat valt ze bij Studio Sport niet aan hun verstand te peuteren.

Integendeel. De journalistieke leiding van dat programma heeft in z’n almachtige wijsheid besloten om naast de autocuevoorlezer van dienst een dame neer te zetten die tussen de samenvattingen door haar plasje doet over wat we thuis gaan zien of net hebben gezien. Leonne Stentler – vriendin van de show, sympathieke vrouw. Op haar paasbest staat ze verdwaald in opdracht een emmer vol gemeenplaatsen over ons heen te kieperen waar niemand op zit te wachten. Een gênante vertoning, sneu voor haar, tenenkrommend voor ons. Een mens gaat er spontaan van lekken.

En dan helpt zelfs loodgieter Snoek bellen niet.

Scroll naar boven