HEUPELOOS

Nog één keer dan. Voor de allerlaatste maal goed onderbouwd aantonen dat vrouwenvoetbal krankzinnig wordt overschat. Nog één keer schermen met de realiteit, in de wetenschap weer voor onbepaalde tijd te worden neergesabeld als vrouwenhater of – zoals Henk Spaan het zo mooi literair verantwoord noemt – misogynist. Wat dus nergens op slaat. Ik keek liever naar de tennissende Steffi Graf, dan naar saaie Pete Sampras. Als Fatima Moreira de Melo ging toveren met haar hockeystick, begonnen engelen te zingen, als Taeke Taekema hetzelfde deed, bleef het stil in m’n hoofd. En handbalster Estavana Polman…. Soms zijn woorden overbodig. 

Sportende vrouwen kunnen zogezegd schitteren aan de top, maar niet als ze voetbalschoenen dragen. De verklaring is onthutsend simpel: de heupen. Een Britse wetenschapper heeft aangetoond dat vrouwen moeite hebben met de eerste balaanname vanwege de vorm van hun heupen. Dat was mij al bekend toen ik als jochie voetbalde in de Kikkersteeg te Meppel. Vooraf poten. Soms meldden zich nieuwe jongens. Sommigen hadden vrouwenheupen en dan wist je: die niet kiezen. Moeten we de voetbalsters meer tijd gunnen om zich te ontwikkelen? Onzin. Mijn clubje Bloemenkwartier telde twee vrouwenteams die fanatiek trainden. Dat was een halve eeuw geleden. 

Als straks in dit land een miljoen meiden voetballen, zullen er ongetwijfeld twintig tussen zitten van wie je een redelijke Oranje-selectie kunt maken, maar zij zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Voor alleraardigste positivo’s als Willem Vissers, Michael van Praag en Frits Barend hoop ik dat mijn ongelijk wordt aangetoond. Dat er misschien wel twéé elftallen van enig niveau uit die miljoen vrouwen worden gevist, maar voorlopig moeten we het doen met de realiteit. De schijn van topsport, camera’s die spelersbussen opwachten, bloedserieuze voorbeschouwingen en dan op ’t veld het niveau van de voetballers van Stompe.. Sorry, vergelijken met mannen mag niet. Herstel: het niveau van de hockeyvrouwen van Druk Een Punt dames 5. Vrouwenvoetbal op tv is daarom een kruising tussen Jiskefet en Koot & Bie. Satire.

Scroll naar boven