KINNESINNEKNEUZEN

Je kunt je neus ophalen voor palingsound, maar in Volendam staan meer gouden platen op de dressoirs dan er goudstaven liggen in Fort Knox. Je kunt een Band Zonder Naam zielig vinden, maar zanger Jan Keizer cried in navolging van de vaak beschimpte pianist Liberace all the way to the bank. Je mag vanuit politieke hoogmoed verafschuwen dat ze in Volendam jaren geleden al massaal op Wilders stemden, maar vorige week maakten 2,5 miljoen Nederlanders van de PVV de grootste, dus ook een vooruitziende blik valt ze in het dorp niet te ontzeggen. 

Je kunt handbal niks vinden, maar ’t team van Volendam dat – lichamelijk en geestelijk – zwaar getekend door de Oud&Nieuw-brand in ’t Hemeltje toch gewoon landskampioen werd… Daarbij past louter diep respect. Je mag vinden dat het achter de Dijk wemelt van de roddelaars en de mopperkonten, maar het geklaag wordt altijd weer overstemd door het gejuich van de winnaars. Wonderlijke wezens die genetisch bepaald steevast met hun koppen boven het maaiveld uitkomen. 

Je kunt nog altijd een tikkeltje denigrerend over Jantje Smit spreken, verwijzend naar z’n jaren als kindsterretje, maar de man is een grote meneer van het Mediapark tot de Ziggodome. Een fenomeen, niet de vedette uithangend, maar z’n kloten afdraaiend voor de voetbalclub van het dorp, die net als hij weer een winnaar moest worden. De kop boven het maaiveld uitsteken en dan staan er júist in een roddelkontendorp als Volendam altijd weer kinnesinnekneuzen op om een zeis uit het schuurtje te halen. 

Laffe beulen, zich verschuilend achter hun vermeende rechtvaardigheid als Raad van Commissarissen. Een mannetje van dakdekkersbedrijf BOKO in Westknollendam. Een Coördinator Verbijzonderde Interne Controle, Elma – dank je – De Koekkoek. En voorzitter Jaap Veerman, bijnaam: Slappe Jaap. Met een doodgraversgezicht donderdagavond het ontslag van Jan Smit’s bestuur bevestigend en toch een glinstering in de ogen niet kunnen verbergen toen hij zei: ‘U hoort meer op de persconferentie’. De Pers-con-fe-ren-tie. Jaaps eigen Ziggodome-show, zijn fifteen minutes of fame. Zijn eigen losersfestival.

Scroll naar boven