KONING AFGANG

Willem Alexander van Oranje, Koning der Nederlanden, krijgt de bal. Kijkt naar de basket aan de rand van het Johan Cruijff Court. Onder de ogen van de Koning van Spanje legt hij aan voor een schot en… Ik denk aan andere aardse grootheden, almachtige leiders. Veel stervelingen raken gefascineerd door atleten die bovenmenselijk presteren. Ik heb dat niet.

Femke Bol vliegend op het laatste rechte eind van de vierhonderd meter, Mathieu van der Poel ver voor de rest stuiterend over de keien van Parijs-Roubaix… Ze bezorgen me hooguit het relativerende Grote Meneer Israël-gevoel: niet onaardig. Het blijft welbeschouwd een beetje gefröbel van het gewone volk, met z’n strakke trainingsschema’s, z’n voedingspatronen en z’n data. Voor het echte grote werk moet je toch bij de groten der aarde zijn.

Staat Kim-Jong Un, De Briljante Kameraad van Noord-Korea, op een golfbaan, dan slaat hij de bal subiet met één klap in het gaatje. Net zo makkelijk. Heeft hij van z’n vader, Kim-Jong Il, De Geliefde Leider. Die stapte in Pyongyang voor het eerst op een golfbaan en sloeg meteen élf keer een hole in one. Zijn geen beelden van – alleen nieuwsberichten van de propagandaminister – en dat maakt het juist zo mythisch. Idi Amin, de slager van Oeganda, stapte oud en dik de ring in en sloeg topbokser Peter Seruwagi in de eerste ronde neer. Als die man niet plat was gegaan, zou hij in een Oegandese rivier zijn gaan slapen tussen de kaken van een krokodil. Kijk, dan laat je als leider de ware sportmentaliteit zien. Vladimir Poetin als belegen ietwat traag ogende ijshockeyer… Ácht treffers tegen de grootste sterren.

En wij hebben Willem Alexander op het Johan Cruijff Court. Hij schiet… De bal zeilt met een lullig boogje naar het hopeloze niets, raakt niet eens de onderkant van het netje. Nederland gaat tijdens de Olympische Spelen van Parijs áchttien keer goud halen, een record, heeft een databedrijf berekend. Een zegetocht in het oranje van de familie van Willem. Zal best, maar je poetst er de afgang op het Johan Cruijff Court niet mee weg. Die verschutting van de Koning, in aanwezigheid nota bene van zijn Spaanse collega… Wordt nooit meer wat met dat land van ons.

Scroll naar boven