LEO’S HOEDJE

Met alle respect voor het buitengewoon sympathieke omroepje, maar Leo Driessen met zijn Sportcafé op de regionale zender NH Radio, dat is toch als Mbappé in de spits bij Helmond Sport. Kwaliteit gegarandeerd, maar je weet: hier klopt iets niet. Hebben de almachtige omroepbazen op het Mediapark te Hilversum duizend afleveringen zitten slapen? Hoe is het in godensnaam mogelijk dat deze schítterende radioshow – naar wij dachten – niet van Schin op Geul tot Rodeschool is te horen? 

Dat columpje van half elf eruit sodemieteren, Maarten Spanjer op de stoel van dat helemaal-niks typetje van De Telegraaf zetten en de jury kan voor de komende 1.000 uitzendingen jaarlijks haar prestigieuze Radio Ring afleveren bij Cora in café 1890. Een grote meneer als Guus Hiddink, wandelende garantie voor kwaliteit, die geheel uit vrije wil (althans, zelfs de VAR heeft nooit kunnen constateren dat de vermaarde oefenmeester met een mes op de keel naar café 1890 is ontvoerd) als graag geziene gast komt opdraven… Denken ze op het Mediapark nou echt dat zo’n toptrainer niet weet wat topradio is? 

Het hoge niveau zul je niet echt bevroeden als je op zaterdagmorgen om kwart voor tien het horeca-etablissement aan de Amstelveenseweg binnenstapt en je de oude heer Driessen onder een Tiroler hoedje bij een kneuterig schemerlampje de krant ziet lezen. Eerste gedachte: deze stamgast heeft vannacht de uitgang niet kunnen vinden. Tweede gedachte, ingegeven door dat hoedje: opa wordt zo meteen opgehaald door zijn kleindochters, de Alpenzusjes, onderwijl uit volle borsten zingend ‘doe mee, want wij gaan hoemparapapa’. 

Maar dan klinkt de begintune van het Sportcafé en verandert de Holzhackerbube subiet in een flitsende messcherpe presentator. Ik wil er op deze plek voor waken om te overdrijven, maar die metamorfose komt toch echt het dichtst in de buurt van een schubbige kikker die door de toverstaf van een blonde fee is verworden tot prins op het witte paard. Waar Driessen, daar boeiende radio. Soms irritant dwingelanderig, soms stronteigenwijs, maar altijd zwanger van creatieve originaliteit. Een vakman. Eén uit duizenden.

Scroll naar boven