MEELMONDEN

Geert Wilders zei tijdens Het debat van Nederland tegen Frans Timmermans: ‘U kunt eisen tot u een ons weegt en dat kan nog wel even duren’. Ik moest daar schaamteloos smakelijk om lachen. Schande! Fatshaming! Wat Wilders zei was in dit woketijdperk van de truttigheid een politicus onwaardig. Het moet gaan om de ínhoud. Het éérlijke verhaal moet worden verteld. Nou ja, wat in het woketijdperk het eerlijke verhaal wordt geacht te zijn. 

’t Valt onmogelijk te ontkennen dat het inderdaad enige tijd zal vergen totdat de uitgedijde Zonnekoning van het polderland – de salonsocialist van de mijnstreek – een ons weegt, maar dat zég je niet met een mond vol deugend meel. Vraag dat maar aan Ronald Koeman. De bondscoach zei in het voetbalpraatprogramma Rondo iets over Bryan Brobbey en ging subiet publiekelijk door het stof. Hij had de Ajacied niet openlijk moeten afvallen. ‘Ik ben gewoon een slechte politicus’, voegde hij eraan toe. Hij zou veel méér willen zeggen over voetbal en andere dingen, maar vanuit zijn positie en in deze tijd is dat ongepast. Volgens Koeman. 

Kun je je toch afvragen: deugt híj niet of deugt deze tijd niet? Wat voor verschrikkelijks riep hij over Brobbey? Dat de balaanname van de Ajax-spits te vaak niet goed is. Ziet zelfs Stevie Wonder. Dat zijn afronding te vaak niet helemaal lekker is. Ook m’n tante uit Appingedam van 94 heeft dat beeld helder voor de bril. Koeman sprak dus gewoon de waarheid, maar als die waarheid pijn doet, moet je zwijgen, want anders kwets je zieltjes. Hij had Brobbey meer in bescherming moeten nemen, als zachte heelmeester van stinkende wonden. 

De Grote Meneer Israël riep als oefenmeester in de openlijkheid van het trainingsveld naar een speler die een hopeloos verkeerde pass gaf: ‘Hé grapjes, zitten de dozen nog om je nieuwe schoenen?’ Zou nu niet meer kunnen. Voor je het weet heb je de Bond van Schoenendozen op je nek. Moet er een mediator opdraven om er voor te zorgen dat voetballer en schoenendozen verder kunnen in een veilige werkomgeving. Zodat het mannetje van de foute passes weer lekker náást z’n schoenen kan gaan lopen.

Scroll naar boven