Dat valt me nou vies tegen van de heersers over het nobele voetbalspel, meestal voorop lopend met belachelijke beslissingen zodra het gaat om ’t grote geld. Schaamteloos de beste spelers op aarde samendrijven in een bloedhete woestijn voor een wereldkampioenschap, omdat landen als Qatar zoveel poen stoppen in machtige clubs… Zonder enige gêne een transfersysteem overeind houden waarin graaiende zaakwaarnemers bedragen opstrijken waarmee je minstens veertig Cruijffen kon kopen toen gezond verstand nog bestond…
Altijd haantje de voorste als waanzin regeert en nu is er het EK in Duitsland en wat doen de bazen van het voetbal? Een kans voor open doel missen. Wat is de financieel meest aantrekkelijke competitie op aarde? De Premier League in Engeland. Uit welk land komen de almachtige eigenaren van de helft van de daarin spelende clubs? Uit de Verenigde Staten. En hoe laat begint op 16 juni de eerste wedstrijd van Nederland tegen Polen? Om drie uur ’s middags. Dan is het negen uur ’s morgens in Florida en schuifelen de miljardairs van Palm Beach nog slaperig in hun met bladgoud bestikte ochtendjassen richting ontbijtterras bij het zwembad. Dat is toch god beter ’t geen tijd om naar een pot voetbal te gaan zitten kijken?
Een uurtje of half zes ’s middags, happy hour, whiskytje erbij… Dat past de mega-investeerders en andere Dagobert Ducks veel beter. Bovendien is dat tijdstip aantrekkelijker voor alle Amerikanen en kun je daar dus veel meer vragen voor de tv-rechten. Ja, dan begint zo’n potje tegen de Polen rond middernacht Duitse tijd. Nou en? Kun je dat topsporters en publiek in het stadion niet aandoen? Zeik toch niet zo. Op Roland Garros, een grandslamtoernooi binnen de beschaafde tennissport, moest nummer één van de wereld Novak Djokovic even voor half twaalf ’s avonds aan zijn partij tegen Lorenzo Musetti beginnen. Om drie uur sloeg hij de laatste bal. Diep in de nacht, om een machtige Amerikaanse tv-zender te pleasen. Kijk, dán snap je het spelletje.