NOORDVER-BAND

Wat zullen ze opgelucht zijn, de homohaters, racisten, potenrammers, travestietenpesters en transgenderbashers. De Band, als wurgkoord om hun nek… Dat vreselijke wapen, de One Love-aanvoerdersband vol giftige kleuren, verworden tot een vrije keus voor de clubs in het vaderlandse topvoetbal. Ze werden al bestookt met voor hen afschrikwekkende lhbtiqvwxyz-zebrapaden, er waren al monsterachtige regenboogparkeergarages en vlaggen aan de gevels. Ze lágen al bijna op hun rug door dat imponerende offensief en toen was er dus ook nog De Band, vurend vanaf de bovenarm van voetballers die zich aanvoerder mogen noemen. 

De haters, rammers, pesters, bashers en racisten konden nog een vleugje hoop peuren uit de weigering van Feyenoorder Kökcü en Excelsior-captain El Yaakoubi om De Band te dragen, maar het leek toch uitstel van executie. De Band hing als het Zwaard van Damocles boven hun hoofd. Hébben we het kwaad te pakken, gaat de KNVB door de knieën. Toch is er nog enige dreiging. Arjen Lubach lanceerde donderdag in zijn tv-show een nieuw wapen, niet zozeer gericht tegen haters, rammers, pesters, bashers en racisten, maar meer tegen de vermaledijde collaborateurs van de voetbalbond. 

Lubach kwam met z’n eigen One Love-band: de Wat Laf KNVB-band. De-Wat-Laf-KNVB-band… Christemeziele, ik word hier zo kotsmisselijk van. Weet je wát laf is, Arjen Lubach? Je verschuilen achter zo’n zoveelste reepje goedkoop textiel vol nog goedkopere symboolpolitiek. Jezelf een schouderklopje geven vanwege je o zo moedige daad tegen het kwaad. Weet je wát laf is, Arjen Lubach? Je bek houden als op de tribune naast je een idioot vreselijke dingen roept over Joden en mensen met wat voor seksuele geaardheid dan ook om vervolgens je geweten te sussen met de stoere tekst dat jij he-le-maal achter de One Love-aanvoerdersband staat. 

We leven in een – op papier – keurige rechtstaat. Verbaal en fysiek geweld zijn verboden en moet worden bestraft. Als zou gebeuren wat de wet voorschrijft, was zo’n regenboogband niet meer dan wat het zou moeten zijn: een stukje stof met een lelijke kleurencombinatie. Nu is ’t wat het is. Symbool van hypocrisie.

Scroll naar boven