TANTE BETUTTEL

Wat míj nou verbijstert is de volkse verbijstering over het nieuws dat het kabinet sportkantines wil droogleggen. Wat hadden jullie dán verwacht, stelletje mekkeraars? We worden bestuurd door volksvertegenwoordigers en regenten die geen idee meer hebben wat zich onder het volk afspeelt, de uitzonderingen daargelaten.

Door het volk gekozen, maar liever oeverloos ouwehoeren aan een vergadertafel over hun ideale fantasiewereldjes dan tussen het volk horen wat de realiteit van de straat is. Wén er maar aan of dóe er wat aan als je met je rode potloodje in een stemhokje staat. Ja jullie, Amsterdammers, met je verkeerschaos, omdat regenten een kneuterig terrasje bouwden op de aorta van het wegennet. Omdat die malloten geen boodschap hebben aan de economie als ze met hun stokpaardjes straten blokkeren.

Ja jullie, landgenoten, die straks geen wijntje meer kunnen kopen bij de supermarkt, geen plastic rietje meer in een flesje mogen steken, suikertaks moeten betalen voor een glaasje cola, aan de schandpaal moeten als jullie een moorkop een moorkop noemen. En geen bier meer kunnen krijgen bij de voetbalclub, omdat moralisten aan vergadertafels geen idéé hebben wat volkse sportbeleving is. Omdat zulke types geen idéé hebben dat de Amsterdamse loodgieter die vanwege ‘t kneuterig terrasje uren in de file heeft gestaan op z’n vrije zaterdag na een potje voetbal snakt naar een pilsje uit de clubtap.

Bier is de hoofdprijs voor matig getalenteerde voetballers op amateurvelden, de derde helft het meest gekoesterde uurtje van de week. Een voetbalkantine zonder tap is als een kerk zonder geloof. ‘Wij zijn pas in paniek als het bier op is’, zei Jeu Sprengers als baas van VVV. Hij werd later voorzitter van de KNVB, ten teken dat zijn wijsheid breed werd gedragen. Talentloze amateurs hebben hun eigen betaald voetbal. Ze betalen voor lootjes, de Club van Honderd en voor het bier dat de clubkas spekt. Bij mijn clubje Bloemenkwartier gooide tante Betty om de bieromzet te stimuleren extra zout over de patat.

Tante Betty is passé, leve tante Betuttel. Wén er maar aan.  

Scroll naar boven