VEDETTE M’N NEUS

Etalagedichter des vaderlands Nico Dijkshoorn haalt het in z’n bolle hoofd om – nota bene tijdens het Europees kampioenschap – hardop te zeggen: ‘Ik ben niet voor een land, maar voor mooi voetbal’. Ook nu WE op de gedenkwaardige 6e juli van het jaar des Heren 2024 de Toeterturken gaan oprollen als opstapje naar de titel, weigert dat mannetje van links naar rechts te Snollebolleken met een oranje pruik op z’n kop. Landverrader, die Nico. Zelfs lieden die politiek spugen op nationalisme, omdat wij allen de zegeningen moeten tellen van de Verenigde Staten van Europa die landsgrenzen doet vervagen, lopen dezer dagen in een oranje polonaise.

Gelukzalig zwaaien met die blauwe vlag vol gele sterretjes als symbool van een verenigd Europa, maar zodra ’t balletje rolt leggen we weer nationaal de hand op ons hart voor het Wilhelmus. Dan is Vaals ouderwets het drielandenpunt, in stukken verdeeld door chauvinisme. Dan is dat wonderlijke door een landsgrens verdeelde Brabantse plaatsje Baarle weer voor de helft – Hertog – een Rode Duivel en voor de helft – Nassau – een Oranje Leeuw.

Met het schaamrood – herstel: dat is de kleur van de Belgen – …. Met het schaamoranje op de kaken moet ik bekennen dat er een Dijkshoorn in mij is getreden. Dat ’t ook mij niet lukt om je júichen voor Nederland. Ik heb het serieus geprobeerd. Heb bij wijze van training een nacht doorgebracht in een oranje pyjamabroek en de Jumbo leeggekocht om het gevoel te krijgen dat de oranjebewaarder bestaat. Vergeefs. Is niet de schuld van Snollebollekes, maar van Memphis Depay, het sjokkende symbool van alles wat ik verafschuw in het voetbal.

Stel Frimpong op en de etalagedichter in mij ontbrandt lyrisch, zet Brian Brobbey in de spits en ik Hup-Holland-Hup je de oren van de kop, geef mij een zich revancherende Volendammer Joey Veerman en vreugde bespringt me. Maar in godsnaam níet die door aanstelleritis bevangen falende pseudovedette met zijn op drijfzand gebouwde sterrenstatus. Noem het een afwijking, noem het landverraad, maar Depay is een chronische stoorzender in mijn voetbalplezier. Zo, dat is eruit. Prettige wedstrijd.

Scroll naar boven