VIRGIL NICHOLSON

Jack Nicholson speelde in One Flew Over The Cuckoo’s Nest een man die speelde dat hij gek was. Je wist als filmkijker dat hij dééd alsof-ie gek was, maar je geloofde heilig: zo gestoord als een deur, die kerel. Weergaloze acteur. Wij in Nederland hebben ook zo’n fenomeen. Virgil van Dijk. Gedoodverfde Oscar-winnaar. Van Dijk speelde na dat potje tegen de Ieren een voetballer die speelde dat hij van wereldklasse is. Stuntelen als de centrale verdediger van Helmond Sport met een lelijke vormcrisis en voor de camera’s stoïcijns uitstralen dat je met recht De Aanvoerder bent, de rots in de branding, de vedette. Kan alleen de allergrootste. 

Dat bovenaardse acteertalent bleek vier jaar geleden al, toen hij werd gekozen tot Europees Voetballer van het Jaar. Genomineerd met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi – Ronaldo, Messi, Van Dijk – en dan op zo’n podium uitstralen dat het de normaalste zaak van de wereld is dat jíj die prijs mee naar huis neemt… Diepe buiging. Hij voetbalde in die dagen voor een speler van zijn kaliber uitstekend, maar beter dan Messi en Ronaldo? Ik had daar toch met enige gène – misschien zelfs wel een tikkeltje lacherig – de winnaar uitgehangen en daarom is hij topacteur en ik kneuteraar tussen de schuifdeuren.

Tegen de Ieren was het script duidelijk. Kunnen er helemaal niks van, die simpele dravers, dus meteen even laten zien dat jij beter bent, om te voorkomen dat ze er een heksenketel van maken. Gaat die keeper meteen lopen kloten en maakt Van Dijk minstens zo stuntelig hands om vervolgens nog 89 minuten te gaan prutsen. Ik had van schaamte met de aanvoerdersband als blinddoek voor m’n ogen bij de zijlijn een interview gegeven, maar Virgil van Dijk begon onverstoorbaar over kijken naar het positieve en trots op de geleverde strijd. Niet ‘ik schaam me de ballen uit m’n broek’, maar ‘dit klusje hebben we toch maar mooi geklaard’. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat we ooit nog het bericht zullen lezen: Real Madrid aast op Virgil van Dijk. Minder onwaarschijnlijk: Virgil van Dijk tekent filmcontract. Van Dijk overklast Eric Cantona op het witte doek. Disney Movies presents Fakestar, starring Virgil van Dijk as Virgil van Dijk. De voetballer die beter leek dan hij was. 

Scroll naar boven