WIJSNEUSPUNTEN

Volgens Nico Scheepmaker – schrijver van Cruijff, Hendrik Johannes Fenomeen – was Nr. 14 vierbenig. Een mens, mits geen oorlogs- of verkeersslachtoffer, beschikt over 2 benen. Scheepmaker maakte er 4 van, omdat Johan Cruijff niet alleen tweebenig was, maar bovendien met binnenkant rechts, buitenkant rechts, binnenkant links én buitenkant links de bal perfect kon raken. 

Verscheen Cruijff met de bal op de rechtervleugel dan wist de verdediger die hem moest afstoppen: hij kan met buitenkant links buitenom voorgeven, me met buitenkant links binnendoor passeren, me met binnenkant links poorten, met buitenkant rechts indraaiend voorgeven, hij kan… Daar stond dus een verdediger met moed in de schoenen. Cruijff was vierbenig, dat had Scheepmaker goed gezien.

Maar Nico ging daar niet prat op. Nico was bescheiden. Nico behoorde niet tot de wijsneuzen. Voetbalprofessoren die het spelletje nog één keer uitleggen, de schijn ophoudend dat we te maken hebben met hogere wiskunde. Er zijn heel veel professoren in ’t voetbal en er is zelfs een clówn onder de wijsneuzen. Aad de Mos. Aad de trainer, Aad de garantie voor succes. Niemand kan smakelijker vertellen dat hij een kopje koffie gaat drinken dan Aad de Mos. Aad met kleinkind bij ’t zwembad op de camping… Gelukzaliger kan het leven niet worden. Nee, herstel. Nóg gelukzaliger wordt ’t als hij voetbal doceert. 

AZ heeft gelijkgespeeld, FC Twente verloren, Ajax wint thuis van RKC. ‘Dat is dus 8 puntjes in de tas’, glundert hij. 8 puntjes, Aad? Ja, 2 verspeeld door AZ, 3 door Twente, plus 3 gewonnen door Ajax, is 8. ’t Is me toch wat, 1 potje, 8 punten. Kun je dat nog één keer uitleggen? vraagt Hans Kraaij jr. Nooit de slimste van de klas geweest, die jongen, dat blijkt maar weer. 

Geen oog voor de genialiteit van professor Aad, wiens verbluffende logica zelfs nog verder kan worden doorgetrokken. Koploper PSV speelde gelijk tegen FC Utrecht, 2 punten pleitte. Ajax heeft dus 2 (van AZ), 3 (van Twente), 3 (van zichzelf) plus 2 (van PSV) in de tas. TIEN punten! De achterstand op PSV bedraagt 21 punten, in 3 Aad de Mos-weken te overbruggen. Zo sprínt Ajax dus naar de titel. Op 4 benen.

Scroll naar boven