WONDERLIJKE WOUT

We hadden BB. Brigitte Bardot. We hadden CC. Claudia Cardinale. We hadden DD. Doris Day. We hebben WW. Wout Weghorst. Past Wout Weghorst wel in een rijtje met appetijtelijke filmsterren? Absoluut niet. Wout Weghorst past welbeschouwd in geen enkel rijtje. Wout Weghorst is een stripfiguur, verdwaald in de echte mensenwereld. Wout Weghorst is een kruising tussen Appie Happie en Gordon. 

Voor de cultuurbarbaren onder ons: Appie Happie was een getekend figuur ontsproten aan de fantasie van Dik Bruynesteyn. Onogenlijke spits van De Taaie Tijgers uit Louloenersloot, dol op bananen, tegenpool van de oogstrelende Pietje Pélé. De voetballer Appie Happie zag er niet uit, maar scoorde makkelijk, dus speelde hij tussen jongens die veel beter waren dan hij. Wout Weghorst doet – door zijn karakter gedragen – hetzelfde. 

Hij is de wonderlijke buurjongen met weinig talent die iedere dag urenlang een bal tegen het muurtje van bakkerij Jaagsma trapt totdat hij het schopt tot basisspeler van fusieclub EFCBDOK. Een zonderling uit Borne, karikatuur van zichzelf, door een wonderlijke samenloop van omstandigheden terecht gekomen bij topclubs als Manchester United en dus schreeuwend om stripboeken met als titels Wout Weghorst op Old Trafford en Wout Weghorst in Oranje. 

Wat Gordon hier mee te maken heeft? Alles. Gordon is een zanger die al jaren niet meer kan zingen, maar zichzelf desondanks blijft zien als een groot artiest. Narcist die een vedette acteert en vals gaat sissen zodra iemand hem een kritisch vraagje stelt, compleet losgezongen van de werkelijkheid. Wout Weghorst dus, na Nederland-Ierland. Eerst theatraal overdreven Blind kussen, juichend over de grond rollen en dan kolderiek woedend worden over een terechte opmerking van een verslaggever. 

Tegen Gibraltar gaf Cody Gakpo een voorzet waaruit Thijs Dallinga koppend scoorde, als hij de bal had geraakt. ‘Maar dat deed ik niet’, zei hij eerlijk. ‘De treffer is dus van Cody.’ En hoe reageerde Wout Weghorst? ‘Heel dom dat Thijs dat zegt’. Zo egoïstisch dat je wilt liegen en matennaaien over een doelpunt tegen Gi-bral-tar… Titel van z’n nieuwste stripboek: Wout Weghorst, De Nare Sneuneus.

Scroll naar boven