ZONDEBOK

Omdat hij een dag eerder zestig was geworden nam – toen nog – Heracles-trainer John Lammers gebak mee naar de club waar bestuursbeulen klaar zaten om hem te ontslaan. Na ’t verloren potje tegen Vitesse was hij al opgewacht door boze supporters, dus dan weet je ‘t wel. Hoe zal hij daar hebben gestaan, voor de vitrine van de banketbakker? Welke gebakjes wijs je aan als je weet dat je hoofd op het hakblok ligt? Moorkoppen? Fritz Korbach trok zijn speciale ontslagpak aan toen Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde hem de laan uitstuurde en dezelfde dag nog met hem ging vissen. Waar zal Fritz op hebben getrakteerd? Zure haring? 

Frank de Boer – deze week de zak gekregen bij Al Jazira – vloog er bij Crystal Palace goed en wel begonnen uit met 0 punten en 0 doelpunten, nogal magertjes. Ik neem aan dat hij voor bij de koffie iets lekkers heeft meegenomen met 0 procent vet. Marcelino moest weg bij Valencia, omdát hij de Copa del Rey, de Spaanse beker, had gewonnen. Waarmee proost je dan in zo’n sinaasappelstad op je afscheid? Jus d’orange met een rietje en een wrange smaak? 

Vergeef me mijn cynisme, ingegeven door al die ogenschijnlijke paniekvoetbalontslagen van trainers. Krankzinnig gedoe, vond ik, beheerst door de misvatting dat De Oefenmeester is uitgevonden om elftallen beter te laten voetballen. Fout. De trainer is geschapen door notabele clubbestuurders die de opstelling bepaalden en het vervelend vonden als boze supporters na een nederlaag verhaal kwamen halen. Toen Nottingham Forest in 1911 degradeerde en een woedende menigte het veld bestormde, werd snel een secretaris-manager aangesteld, die verantwoordelijk was voor de resultaten. De bestuurders bleven bepalen welke spelers werden aangetrokken, de manager/trainer was de zondebok, geboren om te worden ontslagen. 

Echt veel is er sindsdien niet veranderd. Het is zoals ‘t is. Maar zo’n lullig gebakje als galgenmaal… Dat moet toch anders kunnen. Laten we culinair grootmeester Arend Marinade vragen om iets passenders te bereiden. Stevig hapje van varkenskop en varkenslever, voor bij de trainerstreurnis. Zure zult.

Scroll naar boven